Actieve filters:

Haspengouw overleeft 

Na de publicatie van een aantal geogidsen over Haspengouwse steden en gemeenten en vervolgens de uitgave van vijf Haspengouw-monografieën blijft Pierre Diriken het reilen en zeilen in Haspengouw nauwlettend en op de voet volgen. Hij zal voortaan zijn indrukken en bedenkingen over gebeurtenissen en evoluties constructief-kritisch neerschrijven in zijn blog “Haspengouw overleeft”. Deze e-schrijfsels worden gepubliceerd onder zijn pseudoniem ‘Lapis, mors-abolescens’

Eindelijk schot in het lot van de burcht van Kolmont?

Eind 2022 wijdde ik in mijn blogreeks ‘Haspengouw Overleeft’ een bijdrage aan de burcht van Kolmont. Bij wijze van inleiding citeer in enkele zinnen uit de slotparagraaf van toen. “De burchtruïne van Kolmont etaleert een onvolprezen staaltje van middeleeuwse krijgsbouwkunde, historisch en architecturaal één van de belangrijkste van gans Haspengouw en ver daarbuiten. Helaas, deze site op ligt verboden terrein en kan of mag door de cultuurtoerist niet benaderd of bezocht worden. Zelfs van op afstand, langs de openbare weg – in casu de Burchtstraat - is geen enkel sensibiliserend infopaneel te bespeuren”. Dit citaat is bij de publicatie van onderhavige blog nog steeds van toepassing. Maar toch, er is heel re-centelijk een sprankeltje hoop opgedoken … mogelijks wordt de ruïne als een volwaardig Vlaams monument erkend. De mallemolen draait. En daarna kan er gedokterd worden aan een passende ontsluiting, een delicate evenwichtsoefening tussen natuur- en erfgoedwaarden!

Tongeren 7 februari 2024 613

KOLMONT, een Nooit Vergeten bergvesting?

Naar aanleiding van Allerzielen en Elf November wil ik in alle rust en stilte hulde brengen aan een oudgediende … de burcht(ruïne) van Kolmont. Het betreft een onvolprezen staaltje van vroegmiddeleeuwse krijgsbouwkunde, cultuurhistorisch één van de voornaamste van Haspengouw én zelfs heel Vlaanderen. Dat de site nu een dassenburcht is, mag geen excuus zijn om ze voor de rest te verwaarlozen!

Haspengouw Tongeren 3 november 2022 1619

Veertig jaar "Monumenten & Landschappen" in Haspengouw

Eind 2021 voltooide “Monumenten, Landschappen en Archeologie”, het tweemaandelijks tijdschrift van de Vlaamse overheid “Onroerend Erfgoed”, zijn veertigste jaargang. Bij wijze van een bibliografie lijst ik in onderhavige blog op welke Haspengouwse items de vier jongste decennia op Vlaams niveau blikvangers waren. Welnu, de teller van Haspengouwse titels staat na veertig jaar of 240 nummers … op 42. In de caleidoscoop van Vlaamse regio’s prijkt Haspengouw hiermee –veruit én torenhoog– op de eerste plaats. Moge deze objectieve waardemeter een doorslaggevend argument zijn bij de thans lopende procedure omtrent de toekenning van de titel ‘Landschapspark’. Het zou een terechte erkenning betekenen voor een unieke landschappelijke streek binnen Vlaanderen!

Haspengouw 12 januari 2022 1737

Haspengouw overleeft 2020, een eigenzinnig jaaroverzicht - deel 1

Omwille van de onderlinge concurrentie brengen tijdschriften, kranten en TV-zenders hun jaaroverzichten doorgaans in december van het aflopend jaar … op het gevaar af dat feiten van het nipte jaareinde uit de boot vallen. Vooralsnog heb ik, voor wat Haspengouw betreft, geen concurrentie te vrezen. Daarom heb ik ge-durende de eerste weken van 2021 rustig de tijd genomen om het Haspengouws jaaroverzicht 2020 op een eigenzinnige wijze samen te vatten. Onderhavig vind je het eerste deel. Mijn algemene conclusie is: “2020 was een grijze opeenvolging van dagen met veel beloften en wachten op beterschap. Een bloemlezing.

Haspengouw 21 januari 2021 1751

Verdwenen erfgoed op de kaart gezet!

In deze tijden van ‘essentiële verplaatsingen’ en ‘samenscholingsverbod’ wil ik uiteraard niemand ‘òuthîesse’ om dingen te doen die van overheidswege niet mogen of kunnen. Daarom wil ik in gedachte jullie gedreven gids zijn langs een vijftal Haspengouwse locaties die hun erfgoed om uiteenlopende redenen kwijtspeelden en thuishoren in het virtueel geotoerisme, tenzij …

Haspengouw 7 mei 2020 1952

Scroll to Top