×

Oh snap! We just showed you a modal..

Because we can

Cool huh? Ok, enough teasing around..

Go to our W3.CSS Tutorial to learn more!

Modal footer

Religieus erfgoed in Haspengouw

Technische fiche
Auteur Pierre Diriken, dr. Geografische wetenschappen
Pagina's 176
Formaat 21 x 15 cm
Extra informatie Kleurendruk met foto's, kaarten en schema's
Hardcover
ISBN 9789075224559
Winkelverkoopprijs € 16,50

Bestel nu!

Inhoud

Abdijen

De Trudo-abdij van Sint-Truiden, de abdijsite Herkenrode, de abdijsite Colen, de voormalige abdijen van Nonnenmielen en Terbeek (beide Sint-Truiden) en het adellijk stift van Munsterbilzen. Tevens worden van elke abdij een aantal opvallende aanhorigheden in Haspengouw vermeld. Bijkomend is er een overzicht van de aanhorigheden en invloeden van niet-Haspengouwse abdijen in Haspengouw.

Commanderijen

De landcommanderij Alden Biesen en de commanderijen van Ordingen en Bernissem, met hun aanhorigheden in Haspengouw.

Begijnhoven

Het Sint-Catharinabegijnhof van Tongeren, het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden, het Sint-Catharinabegijnhof van Hasselt en de begijnhoven van Bilzen en Borgloon.

Kloosters

Kanunnikenkapittels, de minderbroeders, de kapucijnen, de augustijnen, de cellebroeders, de alexianinnen-grauwzusters, de bogaarden, de agneten, de clarissen, de franciscanessen-wittenonnen, de kanunniken- en kanunnikessen van het Heilig Graf, de hospitaalridders, johannieters en tempeliers, de predikheren en de eremieten (inclusief de kluizen waarin ze verbleven). Het gaat vooral om kloosters die actief waren voor het eind van het ancien régime (1794) en her en der, vooral in stedelijke weefsels, sporen nagelaten hebben. De nieuwe kloosters uit de 19de en 20ste eeuw worden slechts summier behandeld.

Streekheiligen

Een selectie van heilig verklaarde mannen en vrouwen met Haspengouwse roots en andere heiligen in wiens hagiografie/verering Haspengouw een cruciale rol speelde/speelt. Op het rijtje af staan we stil bij Maternus van Tongeren, Martinus van Tongeren/Haspengouw, de drie Gezusters alias de Drie Maagden, de heiligen van Wintershoven, Lambertus van Maastricht, Trudo van Sint-Truiden, Libertus en Goswinus van Sint-Truiden, Eucherius van Orléans/Sint-Truiden, Evermarus van Rutten, Amor van Aquitanië/Maastricht, Lutgardis van Tongeren, Christina Mirabilis van Sint-Truiden, Jutta van Borgloon, Elisabeth van Spalbeek, Godfried van Melveren, Amandina van Schakkebroek en het Heilig Paterke van Hasselt.