Haspengouw overleeft 

Na de publicatie van een aantal geogidsen over Haspengouwse steden en gemeenten en vervolgens de uitgave van vijf Haspengouw-monografieën blijft Pierre Diriken het reilen en zeilen in Haspengouw nauwlettend en op de voet volgen. Hij zal voortaan zijn indrukken en bedenkingen over gebeurtenissen en evoluties constructief-kritisch neerschrijven in zijn blog “Haspengouw overleeft”. Deze e-schrijfsels worden gepubliceerd onder zijn pseudoniem ‘Lapis, mors-abolescens’

Religieus erfgoed Teseum

De voorbije 24 maanden kreunde de culturele sector onder de beperkende maatregelen van de coronacrisis. De leegloop van onze kerken is echter al langer bezig. Wat is de impact hiervan op de religieuze objecten die ook thuis horen onder de noemer ‘kunst en cultuur’? Enkele weken geleden kondigden twee prominente NV-A ministers aan dat de abdijsite Herkenrode een pilootproject voor religieus erfgoed wordt. Hoera … je tennist toch ook niet met een versleten voetbal! Tongeren pronkt nu al met een dergelijk cultureel project, het Teseum. Nu culturele ontplooiing weer volop toegelaten is, zijn we er een hele namiddag lang gaan genieten. Een aanrader … want nagenieten doen we nog steeds!

Haspengouw 24 februari 2022 2551

De fusiekoorts stijgt

Momenteel stofferen 16 gemeenten geheel of gedeeltelijk het Haspengouws landschap. Mogelijks wordt dit aantal kortelings gereduceerd. Er staan immers twee fusies in concrete steigers, nl. de organische en logische samensmelting Bilzen/Hoeselt en de in menig opzicht controversiële stedenfusie Tongeren/Borgloon. Hierdoor staan Riemst en Heers letterlijk aan de zijkant. In Centraal-Haspengouw zijn Kortessem en vooral Alken nog steeds koortsachtig op zoek naar partners. Het resultaat van het referendum in Wellen kan hier soelaas bieden. In het westen, nabij de grens met Vlaams-Brabant, zijn momenteel nog geen besmettingen met het fusievirus ‘Euro500’ gerapporteerd.

Haspengouw 9 februari 2022 1418


Scroll to Top