Haspengouw overleeft 

Na de publicatie van een aantal geogidsen over Haspengouwse steden en gemeenten en vervolgens de uitgave van vijf Haspengouw-monografieën blijft Pierre Diriken het reilen en zeilen in Haspengouw nauwlettend en op de voet volgen. Hij zal voortaan zijn indrukken en bedenkingen over gebeurtenissen en evoluties constructief-kritisch neerschrijven in zijn blog “Haspengouw overleeft”. Deze e-schrijfsels worden gepubliceerd onder zijn pseudoniem ‘Lapis, mors-abolescens’

2021 in vogelvlucht ..... allemaal beestjes!

In deze bijdrage blik ik, soms speels of met een kwinkslag, terug op 2021 alias het jaar 2 van de coronatijdrekening. Ik doe dit doorheen de bril van de Haspengouwse dierenwereld. Op het eind van het verhaal stel je dan vast dat vanuit deze aparte invalshoek heel wat hete hangijzers van onze huidige samenleving de revue passeren: het klimaat, corona, mobiliteit, erfgoedconservering, natuurbeheer, dierenleed, de actuele landbouwproblematiek, wetenschap versus politiek …

Haspengouw 27 januari 2022 1184

Veertig jaar "Monumenten & Landschappen" in Haspengouw

Eind 2021 voltooide “Monumenten, Landschappen en Archeologie”, het tweemaandelijks tijdschrift van de Vlaamse overheid “Onroerend Erfgoed”, zijn veertigste jaargang. Bij wijze van een bibliografie lijst ik in onderhavige blog op welke Haspengouwse items de vier jongste decennia op Vlaams niveau blikvangers waren. Welnu, de teller van Haspengouwse titels staat na veertig jaar of 240 nummers … op 42. In de caleidoscoop van Vlaamse regio’s prijkt Haspengouw hiermee –veruit én torenhoog– op de eerste plaats. Moge deze objectieve waardemeter een doorslaggevend argument zijn bij de thans lopende procedure omtrent de toekenning van de titel ‘Landschapspark’. Het zou een terechte erkenning betekenen voor een unieke landschappelijke streek binnen Vlaanderen!

Haspengouw 12 januari 2022 1773


Scroll to Top