Bij het naderen van het definitief einde van de autonome Haspengouwse gemeente Kortessem vind ik het – vanuit mijn verleden én diepste overtuiging – mijn morele plicht om gebeurtenissen, ontwikkelingen, instellingen en personen die de identiteit van Kortessem door de eeuwen heen bepaalden, op een passende wijze respectvol in herinnering te brengen. Ik doe dit vanuit de geotoeristische invalshoek. Geotoerisme staat voor ‘zien-inzien-ontzien’ en dit is helaas geen automatische applausmachine! Ik richt mij hierbij niet alleen tot de betrokkenen en geïnteresseerden van vandaag maar ook en vooral tot toekomstige generaties die zich vragen stellen over het ‘plotse’ verdwijnen van het autonome Kortessem. Omwille van de aard en de benadering van het onderwerp valt deze blog wat langer uit dan de blogs die ik in mijn reeks ‘Haspengouws Overleeft’ reeds geschreven en gedocumenteerd heb. Ik breng mijn hommage chronologisch in elf delen, telkens gescheiden door een foto die illustratief is voor de beschreven periode.
Kortessem
10 oktober 2024 269
In Zuid-Limburg alias Haspengouw kleeft op de inwoners van Wellen het etiket ‘Bokkenrijder’ … het is ook hun spotnaam. Waarom precies de Wellenaars? De bokkenrijdersbeweging – een soort verzetsgroep – was destijds over een veel ruimer geografisch territorium actief. Ze is ontstaan in het Overmase Nederlands-Limburg, daar lag tevens het epicentrum van de beweging. In Belgisch-Limburg, dat in de achttiende het graafschap Loon heette en politiek-administratief onder de vleugels van het prinsbisdom Luik ressorteerde, opereerde de ‘bende’ vooral in het Maasland en de Kempen (o.m. in Maaseik en Overpelt). En toch wordt tot op heden het Haspengouwse Wellen met het eerder onfrisse imago van de Bokkenrijder vereenzelvigd. Het verleden heeft hiervoor zijn argumenten en redenen en … hieruit blijkt dat de Bokkenrijders heus nog niet de slechtsten waren!
Wellen
31 juli 2024 1316
Op Hoepertingen, Rutten, Nerem, Veulen en Mopertingen, vijf dorpjes weggelegd in de plooien van het Haspengouwse landschap, kleefde tijdens het ancien regime de stempel ‘redemptiedorp’. Vanwaar en waarom deze ouderwetse titel? Wat betekent ‘redimeren’? In deze blog doe ik een poging om dit historisch gegeven te ontsluieren en te verduidelijken. Tegenwoordig immers wijken de voormalige redemptiedorpen in niets af van andere dorpen in de buurt. Is er dan helemaal niets meer wat een vergelijking met het verleden doorstaat? Jawel, hoor. Tegenwoordig ‘redimeren’ we allemaal … zelfs dagelijks én aan meerdere heren alias schuldeisers.
Haspengouw
21 februari 2024 2376
Klimaat is hot en een dagdagelijks gespreksonderwerp in onze maatschappij geworden. Veranderingen in het klimaat, veroorzaakt door onbetamelijke menselijke activiteiten– zo zegt men toch –, bedreigen de toekomst van onze planeet. Extremer weer serveert meer droogte en brengt meer natte periodes met zich mee! Om dit te beletten zal men in de toekomst miljarden moeten investeren, luidt het. Water speelt een sleutelrol in het hoofdstuk ‘klimaat’. In deze blog belicht ik het belang van water in het verleden en het heden van de regio Haspengouw. Een en ander mondt uit in de conclusie: zonder water, geen Haspengouw! En bovendien: de creatie van het Haspengouws reliëf en natuurlandschap heeft geen cent gekost … wauw!
Haspengouw
25 januari 2024 1962
Haspengouw/Hesbaye was door de eeuwen heen het decor van heel wat oorlogen en veldslagen. Ook toen vielen er, zoals nu in Oekraïne en Palestina, duizenden onschuldige slachtoffers in de machtsstrijd tussen politieke "leiders". Dankzij de technische vooruitgang lees "bewapening worden deze drama's almaar waanzinniger". Mens en beschaving zullen helaas altijd wel met elkaar in de clinch liggen. We grasduinen even in het oorlogsverleden van het thans vredige Haspengouw/Hesbaye.
Haspengouw
9 januari 2024 1723