Hoe dramatisch en ontnuchterend –misschien ook wel hoe heilzaam– het coronajaar 2020 op de tijdlijn van het mensdom zal doorwegen, zal de toekomst uitwijzen. Wat nu reeds vast staat: in de komende herfst zal weer hét woord van het jaar gekozen worden. In volle lente en met de volheid (volledigheid?) van de zomer nog voor de boeg, durf ik nu reeds mijn woord van het jaar nomineren: òuthîesse. Ik heb er zo mijn redenen voor.
Haspengouw
22 april 2020 1853
Voor het eerst in vele eeuwen mag van overheidswege én Rome Pasen, het voornaamste feest op de kalender van de katholieke kerk, niet ‘live’ én in gemeenschap beleefd worden. Dit benadrukt de ernst van de kronenpest-situatie, hopelijk is het niet de definitieve genadeslag … De ‘Goede Week’ die traditioneel Pasen voorbereidt, is zoals de dag vòòr Pasen –stille zaterdag– een bangelijk ‘Stille Week’ geworden waarin de Belgische kronenpest-cijfers niet bijster goed waren, a fortiori in het zwaar beproefde Vochtig-Haspengouw.
Voor deze cruciale week in het algemeen en Goede Vrijdag in het bijzonder stelde ik eigenzinnig een Paastriptiek samen met enkele objecten uit Haspengouwse kerken … om even stil bij te worden. Aan allen die vatbaar zijn voor het virus ‘Gezond Verstand’ … een Perspectiefvol Pasen 2020. Ik hoop echt dat het super besmettelijk is!
Haspengouw
9 april 2020 2069
Wat ook de oorzaak is –een bacterie of een virus–, besmettelijke ziektes zijn van alle tijden … massamoordenaars! In de middeleeuwen was het machteloos toekijken en eensgezind te rade gaan bij de pestheiligen, o.a. Rochus van Montpellier. Na de ontdekking (1928) van een antibioticum kon de geneeskunde de pestbacterie efficient bestrijden. En toen kwam een andere dooddoener, het virus, op de proppen. Wellicht heeft iedereen in zijn leven al meermaals virussen geslikt want zij veroorzaken onder andere verkoudheid en griep. Bij gebrek aan een helend geneesmiddel wordt dan ‘enkele dagen uitzieken’ voorgeschreven. Het coronavirus dat thans we-reldwijd de besmettelijke ziekte COVID-19 veroorzaakt, is echter van een zwaarder kaliber. Misschien scoort het in Europa wel een miljoen doden … de onaangekondigde “kronenpest”-trekking van Euromillions met een massale deelname, talloze verliezers en wellicht ook winnaars … specialisten stellen openlijk de vraag of dit de mens of de economie moet zijn! In afwachting van de definitieve uitslag belijden we met zijn allen, in afzondering weliswaar, geloof in de toekomst, hoop op beterschap, liefde voor de witte armada –de Rochussen van vandaag– en berouw voor tal van nalatigheden.
Algemeen
5 april 2020 2171