Actieve filters:

Haspengouw overleeft 

Na de publicatie van een aantal geogidsen over Haspengouwse steden en gemeenten en vervolgens de uitgave van vijf Haspengouw-monografieën blijft Pierre Diriken het reilen en zeilen in Haspengouw nauwlettend en op de voet volgen. Hij zal voortaan zijn indrukken en bedenkingen over gebeurtenissen en evoluties constructief-kritisch neerschrijven in zijn blog “Haspengouw overleeft”. Deze e-schrijfsels worden gepubliceerd onder zijn pseudoniem ‘Lapis, mors-abolescens’

De Romeinse heerbaan

Onlangs schreef Robert Nouwen, dr. in de oude geschiedenis, het boek “De Romeinse heerbaan. De oudste weg doorheen de Lage Landen”. Haspengouw in het algemeen en Tongeren in het bijzonder bekleden een cruciale rol in het Gallo-Romeins verhaal over ons land. Vandaar, als kennismaking en/of hint voor een verdere verdieping, deze bondige inkijk van dit boek … een doortastend pleidooi voor de Vlaamse erkenning als archeologisch erfgoed van de heerbaansectie Maastricht-Tongeren-Tienen als stevig argument en fundament voor de duurzame ontwikkeling van een grensoverschrijdend cultuur-toeristisch product.

Haspengouw Tongeren 1 maart 2023 1186

Haspengouw versus Bourgondië

Toen we op 10 september ll. voor een zesdaags cultuurreisje naar Bourgondië vertrokken, kleurde ons gazon egaal herfstgoud. Bij thuiskomst lag het er fris lentegroen bij. Het had eindelijk eens goed geregend! Na de fel beklaagde en vermaledijde (te) droge en warme zomer ‘22 –net zoals in mijn kindertijd blijft ‘het weer’ een hot item in menig dagdagelijks gesprek– is de tijd rijp om mijn blogactiviteit te hervatten. Mijn decennialange vergaarde en gerijpte inzichten omtrent Haspengouw wil ik in deze bijdrage even confronteren met enkele persoonlijke indrukken en impressies over Bourgondië … een Franse landbouwregio voor wie Vlaanderen –zeker in het verleden– geen onbekende ‘côté’ is.

Haspengouw 13 oktober 2022 783

Religieus erfgoed Teseum

De voorbije 24 maanden kreunde de culturele sector onder de beperkende maatregelen van de coronacrisis. De leegloop van onze kerken is echter al langer bezig. Wat is de impact hiervan op de religieuze objecten die ook thuis horen onder de noemer ‘kunst en cultuur’? Enkele weken geleden kondigden twee prominente NV-A ministers aan dat de abdijsite Herkenrode een pilootproject voor religieus erfgoed wordt. Hoera … je tennist toch ook niet met een versleten voetbal! Tongeren pronkt nu al met een dergelijk cultureel project, het Teseum. Nu culturele ontplooiing weer volop toegelaten is, zijn we er een hele namiddag lang gaan genieten. Een aanrader … want nagenieten doen we nog steeds!

Haspengouw 24 februari 2022 1227

Dagtrip Haspengouw voor cultuur-en landschapstoeristen

Het voorjaar 2021 zal voor mij niet hetzelfde zijn als de lentes van het afgelopen decennium. Toen was ik immers van half maart tot medio mei op weekdagen, met uitzondering van de woensdagen, de paasvakantie en verlofdagen, vaak op stap met laatstejaars van het middelbaar onderwijs. De ‘Leeruitstap Haspengouw’ was één van de paradepaardjes uit het educatief aanbod van Georeto. Een dag ‘landschapslezen’ –zo definieer ik vanuit mijn geotoeristische invalshoek het vak aardrijkskunde– met als doel aan het eind van de tocht de verschillen tussen Vochtig- en Droog-Haspengouw zelf ontdekt te hebben. Spijtig genoeg heeft corona de educatieve uitstappen voor scholen voor onbepaalde tijd geschorst en heb ik de ‘Leeruitstap Haspengouw’ definitief uit mijn al flink gereduceerd aanbod geschrapt. Niettemin is en blijft het concept voor de cultuur- en landschapstoerist een boeiende en leerrijke ervaring. Daarom deze suggestie en dit recept: een geotoeristische ontdekkingstocht-op-eigen-houtje van het Haspengouws landschap! De eindtermen ‘wat je moet kennen’ en ‘wat je moet kunnen’ heb ik vervangen door ‘zalig genieten’!

Haspengouw 11 maart 2021 1889

Haspengouw overleeft 2020, een eigenzinnig jaaroverzicht - deel 2

In tegenstelling tot het eerste deel waarin vooral het erfgoed en de nederzettingen (steden en gemeenten) centraal staan, gaat de aandacht in dit tweede deel van mijn eigenzinnig jaaroverzicht 2020 vooral uit naar natuur en landschap, landbouw en toerisme. Op dat vlak zijn er immers bijzondere en verstrekkende ontwikkelingen gaande waarover het laatste woord beslist nog niet gezegd is. Je zal gaandeweg ook de creatie van een nieuwe functie ontdekken, nl. een veelzijdig Vlaams minister voor Haspengouwse Aangelegenheden!

Haspengouw 28 januari 2021 1492

Scroll to Top