Na twee serieuze en wetenschappelijk onderbouwde blogs over het klimaat en ons (leef)milieu bied ik in U mijn laatste blog van 2020, uitgebroed en eerbiedig geschreven in de advent, een sprookje aan. Het speelt zich af in Hasbania … een bedreigde landstreek die in het Germaans tot Haspengouw verbasterd werd. In tegenstelling tot de klassieke sprookjes begint het niet met “Heel lang geleden ...” of wat had U gedacht?
Haspengouw
26 december 2020 1468
Klimaatakkoord, klimaatregering, klimaatminister, klimaatdossier, klimaatbomen, klimaatmars, klimaatdoelstelling, klimaatplan, klimaatbeleid, … allemaal woorden die in recente tijden aan onze woordenlijst toegevoegd zijn. In de meeste woordenboeken zijn ze nog niet opgenomen, laat staan gedefinieerd. Mag ik U bescheiden doch beleefd voorstellen bovenstaande klimaattirade nog eens aandachtig te herlezen maar hierbij het woord ‘klimaat-’ telkens te vervangen door het woord ‘milieu-’ want in die geest moet wat volgt gelezen én begrepen worden. Merk hierbij op dat de meeste tussentitels wel in woordenboeken voorkomen!
Algemeen
17 december 2020 1530
Naast de ‘coronacrisis’ en ‘migratieproblematiek’ behoort de ‘klimaatverandering’ tot de grote uitdagingen en welhaast dagelijkse gespreksonderwerpen van en in onze samenleving. De corona- en migratieproblematiek zijn volledig door de homo sapiens gecreëerd en kunnen alleen door hem/haar worden opgelost: het eerste door discipline, het tweede door minder egoïsme. In deze blog wil ik me als geograaf toespitsen op het derde hete hangijzer: het klimaat. Om elke begripsverwarring tussen ‘klimaat’ (natuurlijke elementen) en ‘milieu’ (menselijke invloeden) te bannen, komt er binnenkort een tweede blog waarin het milieu centraal staat.
Algemeen
3 december 2020 1554