Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren gaat in de komende tijd het Haspengouws wandelaanbod updaten en uitbreiden. Dit aanbod bestaat/bestond enerzijds uit een dozijn zgn. Greenspots (meerdere lussen vanuit één punt met parkeergele-genheid en zo mogelijk horecafaciliteiten in de nabijheid) en anderzijds enkele tientallen wandelingen onder de noemer ‘Verborgen Moois”. Begin 2023 verscheen onder de titel ‘Pittoreske kerkdorpen’ de remake van de Greenspot Zammelen en de Verborgen Mooiswandeling Beukenberg. We bonden enkele weken geleden onze in de Moezelvallei en Vulkaaneifel gerodeerde wandelschoenen aan en trokken op (her)verkenning in de eigen regio. Een verslag met enkele actuele bedenkingen en bezorgdheden vormt het onderwerp van deze blog. Wandel mee … door het Hart van Haspengouw.
Borgloon
Tongeren
25 oktober 2023 1783
Haagsmeer is een oer-Haspengouws landbouwgehucht, ontkiemd tussen Wellen (Vrolingen), Borgloon (Gors-Opleeuw & Kerniel) en Kortessem. De laatste maanden en jaren komt het stille Haagsmeer geregeld in het nieuws. In deze blog wil ik de historische feiten en de huidige toestand genuanceerd ontleden en ook een oplossing aanreiken. Aan het eind van het verhaal kom ik tot de volgende onthutsende conclusie: was de kasteelheer van Mettecoven in de 18de eeuw minder milieubewust geweest en had hij toen zijn kasteelbos volledig in landbouwgrond omgezet, dan zou er nu geen vuiltje aan de Haagsmeerlucht zijn!
Borgloon
25 maart 2021 2362
Centraal in de sacristie van de zopas grondig gerestaureerde Sint-Odulphuskerk van Borgloon pronkt het Sint-Odiliareliekschrijn … een Vlaams topstuk. Tot medio 2020 stond deze blikvanger in een analoog decor in de sacristie van de betreurde abdij van Colen. Het verblijf van dit middeleeuws monument aldaar spatte uiteen op de klippen van de woelige eerste coronagolf in de lente 2020. En Odilia vertrok voor de zoveelste keer op reis naar een andere bestemming!
Borgloon
25 februari 2021 2313
De voormalige burchtkerk van de graven van Loon werd meermaals hersteld, verbouwd en gerestaureerd. In het coronajaar 2020 werd de kroon op het werk van de meest recente restauratie gezet. Op uitnodiging van mijn vriend en gedegen gids Guy Vijgen, oud-leraar in de school waar ik mijn middelbare studies deed en tevens lid van de kerkraad van Borgloon, heb ik enkele weken geleden coronaveilig mogen genieten van een privérondleiding. Bij het afscheid heb ik Guy bedankt met de belofte er een blog aan te wijden. ‘Halo’ Guy, belofte maakt schuld. Prachtig werk werd hier –ooit het neerhof van de grafelijke hoogteburcht– geleverd. Ik herkende het interieur amper … een restauratie met respect voor het verleden en een hoopvolle boodschap voor de toekomst. Een absolute aanwinst voor cultuurtoeristisch Haspengouw!
Borgloon
11 februari 2021 3717
In 2011 opteerde ik als blikvanger op de kaft van mijn eerste Haspengouw-monografie ‘Religieus erfgoed in Haspengouw’ voor een landschappelijk zicht op de abdij van Colen te Kerniel-Borgloon. Het was een logische keuze want Colen was de laatste van de zes abdijen die Haspengouw ooit rijk was. In het corona-jaar 2020 heeft Colen echter haar religieus aureool verloren. De abdij is verkocht aan wereldlijke “kruis- en muntheren”. De anders zo gastvrije poort van de zusters is nu gesloten (foto-intro). Vandaar, als afscheid van een ‘monument’, dit in memoriam. De toekomst van het complex is gehuld in een nevel van vage beloftes.
Borgloon
25 juni 2020 3788