Grensoverschrijdend gedrag … er gaat geen dag voorbij of dit onderwerp komt in de media ter sprake. Het leidt niet alleen tot al dan niet helende gesprekken, maar ook tot processen en zelfs oorlogen! In deze blog laat ik mijn bescheiden licht schijnen op actueel grensoverschrijdend gedrag aan de zuidrand van het Limburgse Haspengouw. En ook hier draaien de grensoverschrijdende controverses rond universele thema’s zoals energietransitie, milieubehoud, biodiversiteit, landschapszorg, gezondheid, grondstoffen en last but not least … politiek.
Haspengouw
23 maart 2022 674
Waterellende, storm- en hagelschade, valwinden, overstromingen, nachtvorst als het bloesemt, weersverzekering, zonnebrand, … sinds mensenheugenis moppert de homo sapiens over de grillen van allerhande klimatologische factoren. Omtrent deze thema’s wordt geregeld betoogd, de zgn. klimaatmarsen van de dito activisten. Mijn laatste participatie aan een betoging dateert uit mijn Leuvense studententijd: ‘Leuven Vlaams’ en ‘Waalse ratten rolt Uw matten’. Nu ben ik pertinent tegen betogingen omwille van de waterkanonnen, a fortiori in tijden van waterschaarste. Ik heb er echter in alle stilte een glashelder ‘betoog’ over geschreven.
Haspengouw
8 december 2021 577
Het voorjaar 2021 zal voor mij niet hetzelfde zijn als de lentes van het afgelopen decennium. Toen was ik immers van half maart tot medio mei op weekdagen, met uitzondering van de woensdagen, de paasvakantie en verlofdagen, vaak op stap met laatstejaars van het middelbaar onderwijs. De ‘Leeruitstap Haspengouw’ was één van de paradepaardjes uit het educatief aanbod van Georeto. Een dag ‘landschapslezen’ –zo definieer ik vanuit mijn geotoeristische invalshoek het vak aardrijkskunde– met als doel aan het eind van de tocht de verschillen tussen Vochtig- en Droog-Haspengouw zelf ontdekt te hebben. Spijtig genoeg heeft corona de educatieve uitstappen voor scholen voor onbepaalde tijd geschorst en heb ik de ‘Leeruitstap Haspengouw’ definitief uit mijn al flink gereduceerd aanbod geschrapt. Niettemin is en blijft het concept voor de cultuur- en landschapstoerist een boeiende en leerrijke ervaring. Daarom deze suggestie en dit recept: een geotoeristische ontdekkingstocht-op-eigen-houtje van het Haspengouws landschap! De eindtermen ‘wat je moet kennen’ en ‘wat je moet kunnen’ heb ik vervangen door ‘zalig genieten’!
Haspengouw
11 maart 2021 1292
In tegenstelling tot het eerste deel waarin vooral het erfgoed en de nederzettingen (steden en gemeenten) centraal staan, gaat de aandacht in dit tweede deel van mijn eigenzinnig jaaroverzicht 2020 vooral uit naar natuur en landschap, landbouw en toerisme. Op dat vlak zijn er immers bijzondere en verstrekkende ontwikkelingen gaande waarover het laatste woord beslist nog niet gezegd is. Je zal gaandeweg ook de creatie van een nieuwe functie ontdekken, nl. een veelzijdig Vlaams minister voor Haspengouwse Aangelegenheden!
Haspengouw
28 januari 2021 1081
Na twee serieuze en wetenschappelijk onderbouwde blogs over het klimaat en ons (leef)milieu bied ik in U mijn laatste blog van 2020, uitgebroed en eerbiedig geschreven in de advent, een sprookje aan. Het speelt zich af in Hasbania … een bedreigde landstreek die in het Germaans tot Haspengouw verbasterd werd. In tegenstelling tot de klassieke sprookjes begint het niet met “Heel lang geleden ...” of wat had U gedacht?
Haspengouw
26 december 2020 800