Actieve filters:

Haspengouw overleeft 

Na de publicatie van een aantal geogidsen over Haspengouwse steden en gemeenten en vervolgens de uitgave van vijf Haspengouw-monografieën blijft Pierre Diriken het reilen en zeilen in Haspengouw nauwlettend en op de voet volgen. Hij zal voortaan zijn indrukken en bedenkingen over gebeurtenissen en evoluties constructief-kritisch neerschrijven in zijn blog “Haspengouw overleeft”. Deze e-schrijfsels worden gepubliceerd onder zijn pseudoniem ‘Lapis, mors-abolescens’

Maretakken in Haspengouw, een kwestie van sleunen of niet sleunen

Op uitnodiging van Erfgoed Haspengouw en het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren gidste ik onlangs een landschapswandeling in en rond de heuvelsite Borgloon. Bij een panoramisch zicht in noordelijke richting tekenden zich aan de horizon enkele afgeknotte terrils van het uitgebluste Kempense steenkoolverleden af. Op de voorgrond lag het lagergelegen Vochtig-Haspengouw waarop, dankzij de aanplant van canadapopulieren, de typering coulissenlandschap kleeft. Wat vooral opviel was de aanwezigheid van maretakken in de populierenkruinen. Dit ontlokte vanuit de groep de vraag: “Waarom zijn er de jongste tijd beduidend meer maretakken dan vroeger? Zou dat een gevolg van de klimaatverandering zijn?”. Een goede vraag waarop ik niet meteen een antwoord had. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik op zoek gegaan naar een mogelijke verklaring. Ik leg het resultaat van deze zoektocht ter overweging gaarne aan je voor.

Haspengouw 13 maart 2024 1504

Water in Haspengouw

Klimaat is hot en een dagdagelijks gespreksonderwerp in onze maatschappij geworden. Veranderingen in het klimaat, veroorzaakt door onbetamelijke menselijke activiteiten– zo zegt men toch –, bedreigen de toekomst van onze planeet. Extremer weer serveert meer droogte en brengt meer natte periodes met zich mee! Om dit te beletten zal men in de toekomst miljarden moeten investeren, luidt het. Water speelt een sleutelrol in het hoofdstuk ‘klimaat’. In deze blog belicht ik het belang van water in het verleden en het heden van de regio Haspengouw. Een en ander mondt uit in de conclusie: zonder water, geen Haspengouw! En bovendien: de creatie van het Haspengouws reliëf en natuurlandschap heeft geen cent gekost … wauw!

Haspengouw 25 januari 2024 1401

De Moezelvallei en de VulkaanEifel, met een knipoog naar Haspengouw!

We zijn afgelopen september ‘23 – een dikke week lang en gezellig met zijn tweetjes - de batterijen gaan opladen in de Duitse Moezelvallei en de VulkaanEifel. Voor zo lang we het nog kunnen en mogen vullen we zo ’n uitstap geotoeristisch in: een evenwichtige mix van natuur en landschap, geschiedenis, architectuur en cultuur, maar ook al wandelend kijken en op tijd en stond genieten van het streekgebonden lekkers. Verwacht van deze blog geen klassiek reisverslag maar enkele ‘blikvangers-de-moeite-waard’, net over de grens met Duitsland, en zo mogelijk enkele hints naar ons dagdagelijks thuisland … Haspengouw.

Haspengouw 21 november 2023 1330

Gault&Millau heerlijk Haspengouw 2023 - 2024

Naast me ligt een exemplaar van de kersverse Gault&Millau Haspengouw 2023-2024: een culinaire gids met o.m. suggesties om Haspengouw te proeven en ten volle te beleven. Visit Limburg, het voormalige Toerisme Limburg, bezorgde me zopas een aantal exemplaren als presentje voor mijn bescheiden medewerking. Op basis van mijn neergeschreven Haspengouwverleden – een doctoraatsscriptie, tal van geogidsen en een kwintet Haspengouwmonografieën – werd ik namelijk geconsulteerd om het inleidend basisbegrip ‘Haspengouws terroir’ mede te definiëren. Het 'terroir' bepaalt immers in ruime mate de unieke aantrekkelijkheid van een regio. Mijn welgemeende appreciatie voor deze erkenning.

Haspengouw 9 oktober 2023 1508

Fruit om naar te kijken, te luisteren en van te genieten

Na enkele nogal zware blogs over ‘oorlog en vrede’ serveer ik nu, bij de aanvang van de zomerperiode, een ietwat meer speelse en alternatieve blik op ‘Fruitig Haspengouw’. Het is een willekeurige optocht van enkele beelden, vergezeld van wat duiding of achtergrondinformatie.

Haspengouw 30 juni 2023 1489

Scroll to Top